Bánh Mì Festival i z czym to się je?
Banh Mi – słynna bagietka o bogatym i pysznym nadzieniu, ukochana zarówno przez turystów, jak i miejscowych, to podstawa wietnamskiej kuchni ulicznej. Wiele wariacji smakowych i niesamowita “poręczność” tego sycącego dania sprawiają, iż niezmiennie zachwyca ono miliony smakoszy i miłośników kuchni wietnamskiej na całym świecie. Będąc w Wietnamie, po prostu musisz spróbować banh mi!
Po raz pierwszy w historii Ho Chi Minh City, między 30 marca a 2 kwietnia 2023 r., odbył się bardzo wyczekiwany i niezwykle ciepło przyjęty Festiwal Bánh Mì, który zgromadził najbardziej znanych wytwórców wietnamskich bagietek, prezentujących swoje niepowtarzalne przepisy i smaki.
Wydarzenie, zorganizowane przez Wietnamskie Stowarzyszenie Turystyki, odbyło się na terenie Centrum Kultury Młodzieży w Dystrykcie 1. W festiwalu wzięło udział około 120 piekarni i dostawców żywności oraz oczywiście poszukiwacze wyjątkowych smaków, a wśród nich – nasza niezastąpiona ekipa jedzeniowo-badawcza MakeYourAsia!
To idealna okazja dla lokalnych marek do wykazania się kreatywnością w kwestii wypieku i nadzienia najsłynniejszych chrupkich i aromatycznych przedstawicieli wietnamskiego street foodu. Szacuje się, że pierwszy w historii Festiwal Bánh Mì odwiedziło ponad 50 000 gości, zarówno dumnych mieszkańców, jak i zaintrygowanych zagranicznych turystów.
Oprócz akcji i atrakcji związanych z jedzeniem i degustowaniem, podczas festiwalu odbyły się również występy muzyczne, konferencja na temat historii i rozwoju bánh mì oraz ceremonia wręczenia nagród najlepszym markom piekarniczym, działającym w Wietnamie od ponad 50 lat.
Zarówno w samym Ho Chi Minh City, jak i całym Wietnamie podejmuje się coraz więcej inicjatyw, mających na celu zwiększenie atrakcyjności turystycznej oraz promowanie lokalnego bogactwa i autentycznych wartości kraju wśród zagranicznych gości. Nie zapomnij śledzić naszych newsów, aby nie ominęły Cię żadne nowinki, dotyczące turystyki i biznesu w Wietnamie!